Interview Thomas Drenth
Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij De Groot Installatiegroep. Hoe kan een organisatie bijdragen aan de klimaattransitie en toekomstbestendig worden? In dit interview spreken we met Thomas Drenth, Coördinator Duurzaamheid en Circulariteit bij De Groot Installatiegroep, over zijn intrinsieke motivatie, de duurzaamheidsinitiatieven binnen de organisatie, trends, misvattingen en simpele acties die iedereen kan nemen voor een beter klimaat.
Kun je jezelf voorstellen en vertellen wat jouw functie binnen het bedrijf is?
Mijn naam is Thomas Drenth, en ik werk in een duurzaamheidsfunctie bij De Groot Installatiegroep. In mijn rol help ik de organisatie om duurzamer te ondernemen en ondersteun ik de transitie naar een circulaire economie.
Wat heeft jou geïnspireerd om je in te zetten voor duurzaamheid?
Mijn passie voor duurzaamheid begon al op jonge leeftijd. Als kind had ik het geluk om veel van de wereld te zien, maar juist daardoor werd ik ook vroeg geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Een van de meest impactvolle momenten was een reis naar IJsland, waar ik tijdens een boottocht verschillende diersoorten mocht observeren. De ecologen aan boord vertelden me dat sommige van deze soorten mogelijk binnen afzienbare tijd zouden verdwijnen. Dat besef, in combinatie met mijn overtuiging dat we de wereld beter moeten achterlaten voor toekomstige generaties, heeft mijn motivatie versterkt om bij te dragen aan de klimaattransitie.
Welke stappen heeft De Groot Installatiegroep al gezet op het gebied van duurzaamheid binnen de bedrijfsvoering?
Binnen onze bedrijfsvoering zetten we sterk in op duurzaamheid. Zo voeren we Life Cycle Analyses uit voor installaties, waarbij we in kaart brengen waar onze producten worden geproduceerd, welke productiemethoden worden toegepast en wat de milieu-impact is van de gehele keten. Dit stelt ons in staat om duurzamere alternatieven te ontwikkelen en aan te bieden. Daarnaast nemen we concrete stappen om circulair te werken. We zamelen koffiedik in voor de productie van oesterzwammen, zeep en likeuren, en laten versleten bedrijfskleding recyclen. Ook hebben we een strategische samenwerking opgezet om afval een circulaire eindbestemming te geven. Verder investeren we in kennis en bewustwording: meer dan 50 medewerkers hebben inmiddels een masterclass in duurzaamheid afgerond. Vanaf 2026 dienen we volgens de CSRD-richtlijn te rapporteren over onze duurzaamheidsprestaties van het boekjaar 2025. Door onze huidige initiatieven en aanpak bereiden we ons hierop voor en versterken we onze impact op een duurzamere toekomst.
Welke stappen heeft De Groot Installatiegroep al gezet op het gebied van duurzaamheid binnen projecten?
De Groot Installatiegroep draagt actief bij aan duurzame projecten, zoals Rijkskantoor Mandemaat 3, waar materiaalgebruik, energie-efficiëntie, gezondheid en natuurinclusiviteit centraal staan. Het gebouw is opgebouwd uit een losmaakbare houtconstructie, vloeren en skidbouwmodules en maakt zoveel mogelijk gebruik van geoogste materialen. De energiezuinige installaties, waaronder pv-panelen, warmtepompen en warmteterugwinning, minimaliseren energieverliezen en dragen bij aan een toekomstbestendige leefomgeving.
Daarnaast spelen we een belangrijke rol in het innovatieve bouwsysteem van Het Schoolvoorbeeld. Dit project richt zich op de ontwikkeling van circulaire, modulaire en flexibele schoolgebouwen die zich aanpassen aan de veranderende behoeften van het onderwijs en de samenleving. Dankzij een intelligent bouw- en installatiesysteem met losmaakbaarheid kunnen gebouwen eenvoudig worden aangepast, uitgebreid of hergebruikt. Dit draagt bij aan een toekomstbestendige leeromgeving.
Een ander duurzaamheidsproject is Forteiland Pampus, dat duurzaam en onafhankelijk van fossiele brandstoffen opereert. Het project omvat een circulair entreegebouw en een innovatief energiesysteem met zonne- en windenergie, een biovergister die organisch afval omzet in biogas, en een waterzuiveringsinstallatie die het eiland voorziet van drinkwater. Daarnaast wordt zonne- en windenergie opgeslagen en omgezet in waterstof, dat fungeert als batterij. Forteiland Pampus dient als voorbeeld voor de energietransitie en de verduurzaming van erfgoedlocaties.
Op welke duurzame stap binnen De Groot ben je het meest trots?
Waar ik het meest trots op ben, is het enthousiasmeren en bewust maken van mensen. Gedrag en mindset spelen een cruciale rol in de transitie naar duurzaamheid, en het is inspirerend om te zien hoe ik collega’s kan motiveren om hieraan bij te dragen. Daarnaast ben ik trots op de stappen die we als bedrijf zetten, niet alleen voor de huidige en toekomstige generaties, maar ook om ons goed voor te bereiden op toekomstige regelgeving.
Welke trends in duurzaamheid moeten bedrijven in de gaten houden?
Er is een nieuwe generatie op komst die duurzaamheid steeds belangrijker vindt. Bedrijven die zich niet met duurzaamheid bezighouden, zullen moeite hebben om talent aan te trekken. Daarnaast bieden duurzaamheid en circulariteit kansen om je als organisatie te onderscheiden en toekomstbestendig te worden. Ook regelgeving op dit gebied wordt steeds strenger, waardoor bedrijven zich proactief moeten aanpassen om hierop voorbereid te zijn.
Wat is de grootste misvatting over duurzaamheid die je vaak hoort?
Veel mensen zien duurzaamheid als zwart-wit: één keuze is goed, de andere fout. In werkelijkheid is het veel complexer. Duurzaamheid draait om bewuste keuzes maken en het verlengen van de levensduur van producten. Een andere misvatting is dat kleine acties geen impact hebben. Als één persoon afval beter scheidt en dit doorgeeft aan anderen, kan dat een groot effect hebben. Duurzaamheid is een gezamenlijke inspanning, niet alleen de verantwoordelijkheid van overheden en bedrijven.
Wat is een simpele duurzame actie die iedereen kan doen?
Elke kleine stap telt. Denk aan beter afval scheiden, minder printen, vaker de fiets pakken, apparaten uitschakelen wanneer ze niet worden gebruikt en kapotte spullen repareren in plaats van vervangen. Ook bij dagelijkse boodschappen kun je duurzamer kiezen, zoals seizoensproducten kopen in plaats van geïmporteerde groenten. Zelfs korter douchen maakt al een verschil. Bewustwording is de sleutel: als iedereen een kleine bijdrage levert, maken we samen een groot verschil.

